Aktivismin uusi normaali?

Sunnuntaina 15.7. Helsingissä marssi lomakaudesta ja hellepäivästä huolimatta noin 4000 ihmistä ihmisoikeuksien, demokratian, lehdistönvapauden, rauhan, ympäristön- ja ilmastonsuojelun puolesta. Media sanoo 2000, mutta tämä luku laskettiin Senaatintorilta – yli 30 asteen lämpötila sai ihmiset hakeutumaan suoraan marssilta ilmastoituihin tiloihin ja porukka torilla vaihtui aika lailla. Mutta kummin vain, määrä on vaikuttava.

Viestit levisivät laajalle, tapahtumasta on uutisoitu viimeisen viikon aikana useissa kymmenissä merkittävissä kansainvälisissä medioissa kuten Reuters, Bloomberg, CNN, Washington Post, New York Times, The Guardian ja Voice of America (venäjänkielinen). Myös Suomessa mielenilmaus näkyi kymmenissä eri medioissa iltauutisista paikallislehtiin. Mediajuttuja mielenilmauksesta oli eiliseen mennessä tehty yli 100. Sosiaalisessa mediassa Helsinki for Human Rights -viestit ovat tavoittaneet Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa yli viisi miljoonaa profiilia. Mielenosoituksien vaikuttavuus on nykyään yhtä paljon sähköisessä todellisuudessa kuin itse marssissa, toki tässä auttoi Suomessa oleva valtava määrä mediaa, joilla ei ollut sunnuntaina vielä muuta tekemistä.

Olin mukana asialle aikaa laittaneiden joukossa, tosin enemmän loppupäivinä. Itse mielenosoitus polkaistiin pystyyn muutamassa päivässä, linjaa oli haettu hieman kauemmin. Toisaalta siitä, että taas tehtiin mielenosoitusta ammattilaisten toimesta, suunnitelmallisesti ja isosti oli myöskin asia, josta keskusteltiin. Aikaisempi tapa tehdä on kuulemma ollut vähemmän organisoitunut ja sille lueteltiin linkin analyysissa etuja, joita ei tässä nyt käsittääkseni tavoiteltukaan. Tosin, ei tuo suunnitelmallisuus nyt ihan niin kovalla tasolla ollut, kuin moni anarkistileirissä luulee, voin vakuuttaa.

Olen kyllä samaa mieltä joidenkin kriitikoiden kanssa, että vaatimuslista puuttui, ja että hommassa olisi voinut olla terävämpi kärki. Itselle hieman myöhässä tulleena tuli kuitenkin sellainen tutina, että pelkästään tämän leveän tavoitteen alle oli vaikeaa saada riittävää määrää toimijoita. Olemme nyt yhteiskunnan alueella, jossa ei ole määrittynyt uutta normaalia. Entinen ”heinähangot käteen ja kadulle, tavoitteena vallankumous” -mielenosoituskulttuuri ei ole löytänyt tapaa organisoitua ja laajeta, eikä tämä uusi ”järjestöt ja ammattilaiset mukaan, tavoitteena vaikuttaminen” -kuviokaan ole vielä oikein hyväksytty. Ja toki näitä kuvatessani teen yksinkertaistuksen.

Nyt Helsinki Summitin osalta syntyi melko lailla samoista keskusteluista lopulta kaksi mielenosoitusta, mikä kertoo ehkä paljon siitä, missä kansalaisaktivismissa mennään. Toki yhteistyön perinteen mukaan jaoimme kylttejä ja maaleja sekä muitakin asioita ”Helsinki against Trump and Putin” -marssin kanssa. Mitään riitaisaa eroa ei taustalla ollut, vaikka varmasti periaatteellinen näkemysero löytyikin – sekä siinä, miten järjestetään että siinä, mitä järjestetään. Tästä toivon, että keskustelu jatkuvat ennen seuraavan ison ponnistuksen tarvetta. Mielenosoitushommissa kai kaikki ovat sitä mieltä, että enemmän on parempi, joten yhteinen tapa tehdä saattaa viedä ainakin parempaan kuuluvuuteen.

Vaikka mielenosoituksen järjestäminen koetteli kuntoa, hermoja ja perhesuhteita usean kymmenen ihmisen kohdalla, olihan hyvä, että se saatiin tehtyä.  Jos me olisimme kokouksen isäntämaana olleet vain passiivisia pöytäliinan pitäjiä, olisi tämä ollut noloa. Sekä Putin että Trump edustavat politiikkaa, joka rikkoo ainakin jollakin alueella syvästi lähes jokaisen suomalaisen arvoja. Aina varovainen Niinistökin lähti luettelemaan meidän listaamme, mikä on erinomainen signaali.

Lisää keskustelua aion itse käydä erityisesti itseohjautuvasta toiminnasta ja siitä, miten tämänkaltaista toimintaa tulee organisoida ja miten ei. Aktivistien tavasta toimia on muillakin paljon opittavaa ja siinä on myös paljon kehitettävää.

 

PS. Tässä nyt ei ollut Infine mukana, Tiina vaan, mutta nappasin tästä julkaisualustan, koska saan.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s